Bakkerijmuseum in Medemblik;�knus, gastvrij en levendig

In het historische centrum van Medemblik vindt u het Bakkerijmuseum 'De oude Bakkerij'. Omringd door de geur van verse koek proeft u letterlijk de sfeer van vroeger. Dagelijks zijn vrijwilligers bezig de geschiedenis van de oude bakkerij levendig te presenteren. De oud-bakkers laten werkelijk alle oude bakkerstechnieken zien. Het is zelfs de enige plaats in Nederland waar zo veel ambacht te zien valt. Niet alleen brood en koek, ook marsepein, chocolade, suikersierwerk en ijs worden regelmatig gedemonstreerd. De resultaten zijn altijd te bewonderen en in de winkel verkrijgbaar.

Kinderen worden actief bij het proces betrokken en er is altijd een gratis leuke kinderactiviteit in een historische bakkerstechniek. Dus de technieken die bij 'Cup-cake-cup' of 'Heel Holland Bakt' gebruikt worden, zijn live te zien in het Bakkerijmuseum. Het water loopt je tijdens een bezoek in de mond. Het Bakkerijmuseum heet dan ook niet voor niets 'Het lekkerste museum van Nederland!'


Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum is laagdrempelig, maar niet geheel drempelvrij. Ondanks dat er dagelijks demonstraties in het museum zijn en daarbij alle zintuigen aan bod komen, is het voor visueel en/of auditief beperkte bezoekers nog niet zo makkelijk om zelfstandig het museum te bezoeken. Zo ook voor rolstoelgebonden bezoekers zijn er beperkingen, aangezien de eerste verdieping alleen met een trap bereikbaar is.

Het is de missie van het Bakkerijmuseum om het lekkerste museum voor iedereen te worden. Echter, het huidige pand legt de organisatie hierin beperkingen op. Er is een gebrek aan ruimte. Ruimte voor een betere doorstroming, om de verhaallijnen beter neer te zetten, deelnemers van workshops beter te scheiden van de bezoekers en bovenal meer ruimte om alle bezoekers het hele museum te kunnen laten beleven.

Begin dit jaar is het naast gelegen pand aangekocht en in januari zullen de beide panden worden samengevoegd en een vernieuwd museum gaan vormen. Er wordt een lift in geplaatst, een hellingbaan bij de entree en invalide toiletten. De expositie zal zo worden ingericht dat deze voor iedereen begrijpelijk is en waarbij alle zintuigen aan bod komen; horen, voelen, ruiken, zien en natuurlijk ook proeven komen hierin uitgebreid aan bod. Natuurlijk zal de sfeer van de authentieke, ambachtelijke bakkerij bewaard blijven.

Ook u kunt hieraan bijdragen. Steun het museum met Euro 50 of Euro 100 en u bouwt zelf mee aan de vernieuwing van het Bakkerijmuseum en zorgt u ervoor dat het museum ook in de toekomst gebakken zal zitten!